top of page

Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

De behandeling met Chinese kruiden is een belangrijk onderdeel van de TCM (Traditional Chinese Medicine). Naar aanleiding van uw klachten wordt een kruidenformule samengesteld. Acupunctuur is een Chinese geneesmethode die als directe geneeswijze of als aanvulling op de reguliere geneeskunde gebruikt kan worden. Door middel van naaldtechnieken, moxa-technieken, cupping of een combinatie hiervan wordt u behandeld voor allergieën, pijnklachten, stoornissen of andere klachten. De behandeling met Chinese kruiden of acupunctuur kunnen apart of als combinatie worden toegepast.

Uw therapeut voor

Acupunctuur en TCM

peter_edited_edited_edited.jpg
Wat is acupunctuur
De behandeling

Bij welke klachten?

Bij chronische pijn in de onderrug, pijn in de nek, pijn in de knieën, bij hoofdpijn en migraine kan acupunctuur helpen. Maar ook uw lichaamsbalans kan herstelt worden. Een disbalans van uw lichaam kan de oorzaak zijn van allerlei ziektes en klachten. Ook bij huidproblemen, diabetes, slaapproblemen en zwangerschapsklachten kan acupunctuur helpen.

Meer informatie over acupunctuur kunt u lezen in het artikel van WHO: "Acupuncture: Review and analysis of reports on controlled clinical trial".

Bij welke klachten

De behandeling

Bij acupunctuur wordt gebruikt gemaakt van naalden, moxa of cupping. Ook kan acupunctuur in combinatie gebruikt worden met TCM.

Naalden

 

De bekendste vorm van acupunctuur is de behandeling doormiddel van naaldjes. De acupuncturist plaatst de naalden op bepaalde acupunctuurpunten in uw lichaam. De naalden blijven gemiddeld 20 minuten zitten en geven een schokje, een lichte tinteling of voelen zwaar aan. Dit is een normale reactie. Door naalden op een bepaalde manier op of langs meridianen te plaatsten kan de acupuncturist de energiestroom beïnvloeden. Door de energiestroom te beïnvloeden wordt uiteindelijk de energiebalans hersteld. Tijdens elke behandeling wordt er gebruik gemaakt van nieuwe steriele naaldjes. Deze worden naderhand weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

Moxa

Moxa is een ander woord voor Artemisia vulgaris (bijvoetkruid). Bij een moxa behandeling worden acupunctuurpunten met Artemisia vulgaris verwarmd. De warmte en energie worden toegevoegd op deze punten en de energie wordt in beweging gezet. Moxa wordt gebruikt als er sprake is van pijn door stagnatie, als er te weinig warmte is of teveel kou.

Er bestaat ook de moxastick. Dit is een dikke sigaar die langzaam op smeult maar de huid niet aanraakt. De sigaar wordt boven de huid heen en weer of naar een specifiek punt bewogen. De moxa op naald is een methode waarbij een dunnere moxastick wordt aangestoken en over een naald heen wordt geschoven. De warmte wordt door de naald in de huid of spier gebracht, zonder dat de moxa de huid aanraakt. Als laatste is er ook nog de moxalamp. Deze lamp kan een bepaalde zone diep verwarmen. In tegenstelling tot bovenstaande moxa technieken rookt de lamp niet.

 

Cupping

Bij cupping worden glazen bollen op bepaalde punten op uw lichaam aangebracht. Bij de traditionele manier wordt de lucht in de bol met een vlammetje verwarmd en wordt de glazen bol op de huid aangebracht. Op deze manier trekt de bol vacuüm op de huid. Er zijn ook cups met een rubber bal of een pompje om ze vacuüm te trekken op de huid.

Het vacuüm trekken op de huid zorgt ervoor dat de doorbloeding sterk gestimuleerd wordt. Het wordt ook gebruikt om energieblokkades op te heffen. Cupping wordt gebruikt bij rug-, schouder-, en nekklachten, longproblemen en verkoudheid. Het zou kunnen dat u na de behandeling paarsblauwe plekken op uw lichaam heeft waar de cups hebben gezeten.

acu%2520shutterstock_edited_edited.jpg
moxa%20shutterstock_edited.jpg
cupping%2520shutterstock_edited_edited.j
Veel gestelde vragen

​Veelgestelde vragen

 

Hoe ziet een consult eruit?

Bij een eerste consult wordt altijd een intake afgenomen waarin de cliënt zijn/haar verhaal doet. Aan de hand van dit verhaal en door middel van vragen en andere diagnostische methodes wordt een diagnose gesteld. Volgens de Chinese geneeswijze wordt daaruit het behandelprincipe bepaald wat het beste bij de cliënt past.

Hoe lang werkt een acupunctuur behandeling door?

Het effect houdt gemiddeld tussen de 3 uur en 3-4 dagen aan maar dit verschilt per persoon en per behandeling.
 

Kunnen na een acupunctuur behandeling de klachten verergeren?

Na de behandeling zult u zich wat loom, moe, emotioneel of stijf kunnen voelen. Deze klachten verschillen per persoon en hoeven niet voor te komen. Klachten kunnen de eerste paar dagen verergeren voordat er verbetering optreedt.
 

Kan acupunctuur gevaarlijk zijn?

Acupunctuur is niet gevaarlijk als u door een goed opgeleide therapeut wordt behandeld.
 

Is acupunctuur pijnlijk?

De meeste prikjes van de dunne naalden zijn nauwelijks voelbaar. Wel kunt u wat schokjes ervaren.

Wordt mijn consult vergoed?

Peter Kruithof is aangesloten bij de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupuntuur), waardoor er vergoeding mogelijk kan zijn als u daarvoor in aanmerking komt.

bottom of page