top of page
Anker 1

Orthomoleculaire geneeskunde

Bij orthomoleculaire geneeskunde streven we niet alleen naar symptoomvermindering. Tuurlijk, we helpen jou graag van je klachten af en het einddoel is een betere kwaliteit van leven. Toch kijken we in onze praktijk voor integrale geneeskunde in Rotterdam graag wat verder. Wij richten ons niet alleen op je klacht, maar op je hele gezondheidsbeeld. Niet alleen de balans van je lichaam, maar ook je geest speelt daarin een rol.

 

Deze holistische benadering komt overduidelijk terug is de orthomoleculaire geneeskunde. Dit is dan ook een belangrijke tak van de natuurgeneeskunde. Orthomoleculaire therapie richt zich op de samenstelling van je lichaamsmoleculen. Als die in balans zijn, kan jouw lichaam zich namelijk in veel gevallen prima zelf herstellen.

 

Bij Vita Qualis in Rotterdam hebben we gespecialiseerde orthomoleculaire artsen en therapeuten. Zij helpen je graag met het definitief oplossen van allerlei vervelende klachten. Voordat je met orthomoleculaire therapie start, is het goed hier vast wat over te lezen. Daarom geven we jou graag meer informatie over:

 • wat deze therapie inhoudt;

 • wat orthomoleculaire geneeskunde is;

 • bij welke klachten het kan helpen en;

 • waarom je met deze behandeling zou moeten starten.

 

Klaar met inlezen maar heb je nog een aantal prangende vragen? Neem gerust contact met ons op of vind meer informatie op de website van de

Beroeps- en Belangenvereniging in de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG).

Anker 2

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

In de orthomoleculaire geneeskunde streven we naar een lijf wat zichzelf zo goed mogelijk kan herstellen. Oftewel: een lichaam dat de optimale hoeveelheid vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten bevat. Is dit niet het geval, dan kan je lijf namelijk niet doen wat het moet doen. Wil je goed blijven functioneren, dan heb je soms een extra stimulans nodig. Orthomoleculaire geneeskunde helpt daarbij.

 

Je krijgt tijdens orthomoleculaire therapie namelijk adviezen over de optimale leefstijl voor jouw lijf, aangevuld met orthomoleculaire supplementen. Veel dingen die je nodig hebt haal je allereerst gewoon uit de juiste voeding. Je moet dan alleen wel weten wat je moet eten. Een orthomoleculair arts of therapeut helpt je daarachter komen. De beste medicijnen vind je immers in de keuken!

 

Kortom: binnen de orthomoleculaire geneeskunde pakken we niet direct jouw symptomen aan, maar gaan we op zoek naar de oorzaak. Daarmee worden niet alleen je klachten minder, maar voorkom je ze ook in de toekomst.

 

Nut van orthomoleculaire geneeskunde bij verschillende klachten

Veel mensen hebben baat bij orthomoleculaire geneeskunde. In onze praktijk voor integrale geneeskunde in Rotterdam zien we dan ook mensen met uiteenlopende klachten. Onze orthomoleculaire therapie boekte onder andere al successen voor de onderstaande symptomen:

 

 • Vermoeidheid;

 • Overspannenheid / burn-out;

 • Hoofdpijn / migraine;

 • Infecties;

 • Hormonale klachten;

 • Spijsverteringsproblemen;

 • Auto-immuunziekten.

 

Staan jouw klachten in dit lijstje en ben je benieuwd naar de orthomoleculaire geneeskundige behandelingen van Vita Qualis? Neem vrijblijvend contact op voor algemene vragen of plan direct een consult in voor orthomoleculaire therapie.

Anker 3

Orthomoleculair: wat betekent dat eigenlijk?

Ben je benieuwd waar orthomoleculair eigenlijk voor staat? Laten we nog iets dieper in de materie duiken. Het woord ‘orthos’ komt uit het Grieks en betekent ‘goed’ of ‘juist’. Het tweede deel, ‘moleculair’, heeft natuurlijk betrekking op de moleculen in het lichaam. In de orthomoleculaire geneeskunde streven we dan ook naar de ‘juiste moleculen’. Maar wat houdt dat in en waarom is dat zo belangrijk?

 

Moleculen zijn een belangrijk begrip in de scheikunde. Het zijn hele kleine deeltjes van een bepaalde stof. Zo bestaat water bijvoorbeeld uit watermoleculen. Maak je zo’n watermolecuul kapot, dan heb je geen water meer, maar in plaats daarvan één zuurstofatoom en twee waterstofatomen. Op diezelfde manier bestaat alles om je heen uit moleculen. Zo ook ons menselijk lichaam.

 

De moleculen die samen ons lichaam vormen zijn voornamelijk lipiden (vetten), water, proteïnen (eiwitten), mineralen en glycogeen (koolhydraten). Met een optimale hoeveelheid van al deze moleculen kan je lichaam goed functioneren. Orthomoleculaire geneeskunde streeft daar dan ook naar. Want in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een incompleet eetpatroon, loopt je lichaam tekorten op. Dat leidt tot vervelende klachten.

Anker 4

Orthomoleculaire therapie

Om jouw lijf weer in balans te krijgen kan je dus starten met orthomoleculaire therapie. Een dergelijke behandeling begint vaak met een intakegesprek. In dit gesprek achterhaal je samen met jouw arts of therapeut de oorzaak van je klachten. Vaak is hiervoor aanvullend onderzoek nodig. Bijvoorbeeld een bloed-, urine- of ontlastingsonderzoek. Zo weet de orthomoleculair arts of therapeut precies hoe hij of zij jou het beste behandelt. Ieder lichaam is immers uniek. De oorzaak van de hoofdpijn van iemand anders is vaak niet gelijk aan de oorzaak van jouw hoofdpijn. Datzelfde geldt voor talloze andere klachten.

Orthomoleculaire geneeskunde bij Vita Qualis in Rotterdam

Een betrouwbare praktijk voor orthomoleculaire geneeskunde vind je bij Vita Qualis in Rotterdam. Naast deze therapie bieden we onder andere ook Chinese geneeskunde (Traditional Chinese Medicine - TCM), waaronder acupunctuur, Chinese kruidentherapie en cupping, mycotherapie, leefstijlgeneeskunde, mind-body-energie coaching en homeopathie. Tijdens het intakegesprek denkt onze orthomoleculair arts of therapeut graag mee voor de ideale behandeling voor jou. Welke therapie je ook volgt, we stellen het behandelplan volledig af op de balans in jouw lichaam.

 

Onze orthomoleculaire therapie start altijd met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek gaan wij in op jouw medische biografie. Welke klachten heb je nu, waar had je eerder last van en bestaan er bepaalde afwijkingen binnen jouw familie? Dit alles geeft de arts informatie over mogelijke moleculaire disbalans.

 

Tijdens het intakegesprek neem je informatie over je huidige medicijnen of supplementen mee. Heb je recent al ergens bloed laten prikken? Ook deze labuitslagen komen vaak van pas. Neem dus alles mee naar het gesprek waarvan jij denkt dat het toegevoegde waarde heeft.

 

Na het intakegesprek blijven de meeste cliënten zo’n 3 tot 6 maanden in behandeling. In deze periode krijgen ze leefstijl- en voedingsadvies, aangevuld met supplementen. Het liefst behandelen we door tot de optimale balans van je lijf is bereikt. Benieuwd naar onze behandelingen? Voor orthomoleculaire therapie bij Vita Qualis is geen doorverwijzing nodig.

Anker 5

Orthomoleculair arts of therapeut

Orthomoleculaire geneeskunde wordt beoefend door zowel artsen als therapeuten. Start je een behandeling bij Vita Qualis, dan kom je onder behandeling van een orthomoleculair arts of therapeut. ‘Orthomoleculair arts’ is een beschermde titel: alleen mensen die zijn opgeleid tot arts mogen deze naam dragen. Voor therapeuten is dat niet het geval. Let daarom altijd goed op wanneer je een afspraak maakt met een orthomoleculaire therapeut.

 

Heb jij wel een betrouwbare orthomoleculaire therapeut gevonden? Dat kun je controleren. Therapeuten die minimaal een orthomoleculaire opleiding en de opleiding medische basiskennis afronden, mogen zich aansluiten bij de MBOG. Dit is de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde. Is jouw orthomoleculair therapeut hierbij aangesloten, dan is hij of zij goed opgeleid op hbo-niveau.

 

Het is belangrijk dat je kiest voor een orthomoleculair arts of therapeut met een goede opleiding. Hij of zij weet dan namelijk het beste wat wel en niet veilig is in de behandeling. Heb je een goede behandelaar, dan ervaar je door orthomoleculaire geneeskunde geen negatieve bijwerkingen.

Wat doet een orthomoleculair arts of therapeut?

Orthomoleculair artsen en therapeuten zijn zo opgeleid dat zij de oorzaak trachten te vinden van jouw klachten. Ze hebben uitgebreide kennis over de biochemische processen in het lichaam. Dat is niet zo simpel, want iedere cliënt is verschillend. We hebben verschillend DNA en leven in diverse omgevingen met een ver uiteenlopend eetpatroon. Daarom doet een orthomoleculair arts of therapeut onderzoek naar dat wat jouw lichaam nodig heeft.

 

Orthomoleculaire geneeskunde gaat niet alleen over het herstellen of op peil houden van je lichaamsmoleculen. De arts of therapeut adviseert je onder andere ook over stappen in je mentale gesteldheid. Een gezond leven begint namelijk altijd bij een gezond hoofd.

Voordelen van orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire therapie werkt preventief én helpt je lichaam zichzelf herstellen. Daardoor brengt het veel voordelen met zich mee. Hieronder beschrijven we er een aantal.

 

Goede aanvulling op reguliere geneeskunde

Orthomoleculaire therapie is een mooie aanvulling op de reguliere geneeskunde. Het verzacht niet alleen de eventuele bijwerkingen, maar maakt je lichaam ook klaar voor de reguliere, soms intensieve behandeling. Hierdoor herstelt je lichaam sneller. Of je nu ernstig ziek bent of slechts last hebt van vage symptomen, ieder lijf heeft baat bij orthomoleculaire therapie. Dat gaat dus prima in combinatie met een andere behandeling, maar dat hoeft natuurlijk niet.

 

Duurzame gezondheid

Veel reguliere behandelingen focussen zich op het minimaliseren van je klachten. Dat is fijn, maar niet altijd zinvol wanneer deze steeds terugkomen. Daarom focust orthomoleculaire therapie zich primair op het oplossen van de oorzaak. Wanneer de oorzaak van de klachten is aangepakt, verdwijnen de symptomen in veel gevallen vanzelf. En dat niet alleen: wanneer je gelukkig, gezond en gebalanceerd blijft leven, komen ze vaak ook niet meer terug.

 

Strijd tegen chemische stoffen in je lijf

De behoefte aan een sterk en gezond lichaam wordt steeds groter. Niet alleen ervaren we steeds vaker stress, ook onze leefomgeving wordt niet bepaald schoner. Externe invloeden zoals milieuverontreiniging zijn een grote belasting voor ons lichaam. Dat geldt wanneer chemische middelen in onze voeding terechtkomen, maar we ademen ze ook dagelijks in. Het verwerken van dit soort kunstmatige stoffen kost je lichaam veel vitaminen en mineralen. Je behoefte eraan wordt daardoor groter.

 

Tijdens orthomoleculaire therapie vul je niet alleen de juiste vitaminen en mineralen aan, je voorkomt ook toekomstige tekorten. Je stapt over op voeding met minder vervuiling en chemische stoffen, die je klaarmaakt met de juiste kooktechnieken. Zo weet je zeker dat je niet alleen de juiste voedingsstoffen inkoopt, maar je deze ook echt verwerkt in je maaltijd. Tijdens orthomoleculaire therapie leer je hoe je zorgt dat er geen essentiële voedingsstoffen verloren gaan.

 

De juiste voedingssupplementen

We hadden het al eerder over de ‘juiste moleculen’, waar het woord ‘orthomoleculair’ voor staat. Maar zo simpel is het niet: je kan precies die soort vitaminepillen kopen die je nodig hebt, maar toch je klachten niet verminderen. Ook voedingssupplementen variëren namelijk in kwaliteit. Een orthomoleculair arts of therapeut vertelt je welke supplementen de juiste zijn voor jou. Dit hangt af van drie variabelen:

 

 • Welk type supplement het beste wordt opgenomen door jouw lichaam;

 • Hoe groot je tekort is en wat voor dosis je dus nodig hebt;

 • Of het overschrijden van de aanbevolen hoeveelheid schadelijk is.

 

Sommige supplementen worden in pilvorm slecht door het lichaam opgenomen. Dat is bijvoorbeeld zo bij vitamine D. Een kwalitatief goed supplement met de juiste wijze van toediening is daarvoor de oplossing. Het lijkt aantrekkelijk om ook direct te kiezen voor een hoge dosering, maar pas op: hoge doseringen zijn niet voor ieder voedingssupplement een goed idee. Teveel vitamine D leidt tot vermoeidheid, verwardheid, dorst, spijsverteringsproblemen en vaak moeten plassen.

 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) bestaat dan ook niet voor niets. Het is niet alleen belangrijk dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt, ook een teveel moet je voorkomen. Een teveel aan ijzer leidt bijvoorbeeld tot ijzervergiftiging met ernstige gevolgen voor je gezondheid. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld vitamine A. Een overdosis van deze vitamine leidt tot oogafwijkingen, bloedneuzen, haaruitval, hoofdpijn of andere klachten.

 

Maar er zijn meer voedingssupplementen waarvan een te hoge inname schadelijk is, zoals vitamine B6, vitamine E, foliumzuur, calcium, jodium, zink, magnesium, niacine, koper en selenium. In veel drogisterijsupplementen zitten te hoge doseringen, zelfs al is dit niet toegestaan. Juist dit maakt hulp van een orthomoleculair arts of therapeut noodzakelijk. Hij of zij helpt je bij het voorkomen van een overdosis die je klachten juist verergert.

 

Verder kijken dan je symptomen

Dat orthomoleculaire geneeskunde streeft naar duurzame gezondheid, beschreven we al eerder. Maar de behandeling gaat verder dan dat. Idealiter ben je na orthomoleculaire therapie niet alleen van je klachten af, maar is je lijf in het algemeen fitter. Je moet waarschijnlijk even wennen aan de nieuwe leefstijl, maar dat betaalt zich zeker uit. Wanneer je lichaamsbatterij nog niet leeg is na een drukke werkdag, wil je niet meer anders. Oftewel: orthomoleculaire therapie leidt meestal tot bergen energie en een goed humeur.

 

Op maat gemaakte orthomoleculaire therapie

Voor bijna iedere diagnose kent de reguliere geneeskunde een standaardprocedure. Ze bekijken wat over het algemeen het beste helpt tegen jouw klachten en behandelen je op dezelfde manier als vergelijkbare patiënten. Soms werkt dit goed, maar vaak laat je op deze wijze steekjes vallen. Het totaalbeeld ontbreekt. Bij orthomoleculaire geneeskunde kijken we dan ook liever naar jou als volledig mens.

 

Wat voor een ander helpt, hoeft voor jou niets te doen. We besteden graag extra aandacht aan het bepalen van de juiste behandeling voor jouw lichaam. Loop je al lange tijd met klachten, maar heb je nog geen goede behandeling gevonden? Of slaan de behandelingen steeds niet goed aan? Dan is orthomoleculaire therapie het proberen absoluut waard. Dat kan als losse behandeling van jouw klachten, maar ook als aanvulling op een andere behandeling.

 

Niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch welzijn

Wist je dat stress kan leiden tot maag- en darmklachten, slaapproblemen, huidaandoeningen, hoge bloeddruk, hartkloppingen, spierpijn, oorsuizen, vermoeidheid, rugklachten, migraine of een slechte spijsvertering? De connectie tussen je hoofd en lichaam is niet te ontkennen. Daarom worden we misselijk voor een spannende dag en zweten we meer als we angstig zijn.

 

Wat er in jouw hoofd omgaat, bepaalt hoe jij je voelt. Van overmatige stress kan je letterlijk ziek worden. Daarom kijkt orthomoleculaire geneeskunde niet alleen naar je lijf, maar ook naar je hoofd. We geven je leefstijladviezen waarmee je ontspanning en rust creëert in je leven.

 

Maar het werkt ook andersom. Tekorten in je lichaam hebben matige tot serieuze psychische gevolgen. Zo leidt bijvoorbeeld een tekort aan vitamine D soms tot een depressie. Vandaar ook dat we in de lente en zomer vaak nét wat vrolijker zijn. Ter voorkoming van deze vervelende klachten, is het belangrijk dat je lichaam in balans is. Een orthomoleculair arts of therapeut zorgt dat jouw lichaam en hoofd weer helemaal goed samenwerken.

Anker 6
Anker 7

Plan een consult in voor orthomoleculaire therapie in Rotterdam

Vita Qualis biedt orthomoleculaire therapie aan voor mensen uit Rotterdam en omgeving. We hebben goed opgeleide orthomoleculaire artsen en therapeuten in ons team. Zij ontvangen je graag tijdens een intakegesprek. Hierin ontdekken jullie samen wat orthomoleculaire therapie voor jou kan betekenen. Vermoed je bepaalde tekorten aan bijvoorbeeld vitamines, mineralen of aminozuren? Bespreek dit dan ook zeker met een van hen.

 

Vragen? Neem gerust contact op

Voordat je start met orthomoleculaire therapie heb je misschien nog wat vragen. Bijvoorbeeld over onze aanpak, de verschillende behandelaars of over de voordelen van de orthomoleculaire geneeswijze. Dat begrijpen we bij Vita Qualis maar al te goed. Neem dan ook gerust contact op. Ben je benieuwd naar onze primaire orthomoleculaire behandelaar? Lees hier meer over onze orthomoleculair arts.

 

Maak een afspraak voor orthomoleculaire therapie

Wij ontvangen je graag in onze praktijk in Rotterdam Noord. Het intakegesprek doen we eigenlijk altijd op locatie. Kom je van ver, maar wil je toch graag bij ons in behandeling? Vervolgconsulten kunnen in veel gevallen ook online of telefonisch. Je kunt bij ons online een afspraak inplannen of een mailtje sturen naar consult@vitaqualis.nl onder vermelding van je naam, adres en telefoonnummer.

Anker 8

Integrale geneeskunde bij Vita Qualis

Heb je naast orthomoleculaire therapie ook interesse in een andere behandeling binnen de natuurgeneeskunde? Vita Qualis heeft een breed aanbod. Zo bieden wij bijvoorbeeld Chinese geneeskunde (Traditional Chinese Medicine - TCM), waaronder acupunctuur, Chinese kruidentherapie en cupping, mycotherapie, leefstijlgeneeskunde, mind-body-energie coaching en homeopathie. Voor sommige cliënten bevat de geschikte behandeling een combinatie van verschillende therapieën. Tijdens een intakegesprek adviseert onze orthomoleculair arts je hier graag over.

Anker 9

​Veelgestelde vragen

 

Hoe lang duurt een orthomoleculair traject?

Omdat ieder plan persoonlijk afgestemd is, is er geen standaard tijdstraject. Mijn ervaring is dat mensen in 3-6 maanden onder mijn begeleiding blijven.

 

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

Een verwijzing is niet nodig.

 

Wordt een consult vergoed?

De factuur dient u terplekke te betalen middels een QR code. Deze kunt u opsturen naar de zorgverzekering. Bij aanvullende verzekeringen wordt een consult doorgaans deels vergoed. Ik ben aangesloten bij de AVIG en kan een factuur maken voor prestatiecode 24005 Natuurgeneeskunde of 24005 orthomoleculaire geneeskunde.

Bekijk de vergoedingen:

 

Wat moet ik meenemen naar een consult?

Als u medicatie of supplementen gebruikt neemt u dit mee naar het consult. Een foto van de doosjes en potjes volstaat ook. Als u recente bloeduitslagen heeft kunt u deze ook meenemen.

 

Welk aanvullend onderzoek wordt er gedaan?

Dit kan bloedonderzoek zijn of een ontlasting onderzoek. Ook kan ik een darmmicrobioom onderzoek aanvragen bij het Microbioom Center. De kosten van de aanvullende onderzoeken zijn voor uw eigen rekening.

bottom of page