top of page

Vita Qualis is een integraal gezondheidscentrum in Rotterdam. We focussen ons hierbij op de natuurgeneeskunde. Ook Traditional Chinese Medicine (TCM, of Traditionele Chinese Geneeskunde, TCG) valt hieronder. Bij Vita Qualis geloven we namelijk dat een lichaam dat in balans is zichzelf prima kan herstellen. Soms heeft je lijf hier alleen wél de juiste prikkels voor nodig. En die prikkels die geef je onder andere met behulp van acupunctuur.

 

Een van onze behandelaars heeft inmiddels ruime ervaring in Chinese geneeswijzen. Hij werd hiervoor zelfs in China opgeleid! Je kan bij hem dus terecht voor alles wat te maken heeft met TCM. Acupunctuur is daar een belangrijk onderdeel van. Lees hieronder meer over wat acupunctuur inhoudt en bij welke klachten het kan helpen.

Anker 2

Acupunctuur Rotterdam

Acupunctuur behandelingen worden steeds populairder in Nederland. Er zijn weinig mensen die hier nog niet van hebben gehoord. Toch weet niet iedereen wat het nu echt inhoudt. Voor sommigen klinkt acupunctuur zelfs een beetje eng: want dan prikken ze toch naaldjes in je huid? Dat klopt, maar het is lang niet zo spannend als je misschien denkt. De acupunctuur behandelmethode is onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Daarmee bestaat de therapie al meer dan 2500 jaar! Maar wat doet acupunctuur voor je lichaam?

Anker 3

Wat is acupunctuur?

Naast de methode met naaldjes of warmte, maken we soms gebruik van de cupping methode. Welke behandeling het beste past bij jouw klachten, vertelt de acupuncturist je graag. We luisteren naar je voorkeuren en adviseren je over de voor- en nadelen van de behandelmethode. Bij cupping werken we niet met naaldjes of warmte, maar met zuigkracht.

 

In het geval van cupping werken we met ‘bekers’, of glazen bollen. Vervolgens trekken we de bol vacuüm op de huid. Door deze methode wordt de doorbloeding sterk gestimuleerd. Ook is het effectief gebleken bij energieblokkades. Cupping gebruiken we onder andere vaak bij pijnklachten van de rug, schouder of nek, maar ook bij longproblemen en verkoudheid.

Acupunctuur met naalden

Moxa behandeling

Cupping methode

Acupunctuur met naalden

De meest bekende vorm van acupunctuur is de behandeling met de naaldtechniek. Hierbij plaatst de acupuncturist hele dunne, steriele naaldjes op bepaalde acupunctuurpunten van je lichaam. Door zijn acupunctuuropleiding weet hij precies welke plekken verlichting brengen voor jouw klachten. De naaldjes laat hij vervolgens even zitten. Deze zijn zo dun, dat je van de acupunctuurbehandeling nauwelijks iets voelt. Wel voel je misschien een lichte tinteling of een zwaar gevoel. Maak je daarom zeker geen zorgen. Dit is een normale reactie van je lichaam die ontstaat doordat deze behandeling de energiestroom beïnvloedt. Hierdoor wordt uiteindelijk je energiebalans hersteld, waardoor klachten verminderen.

 

Moxa-behandeling

Tijdens een moxa-behandeling werken we voornamelijk met warmte in plaats van naaldjes. Verder lijkt de behandeling vrijwel hetzelfde, maar de wijze van stimulering is anders. Daarom is moxa effectiever bij een bepaald type klachten. De acupuncturist zoekt de acupunctuurpunten van je lichaam op en verwarmt deze. Dat doet hij door het plaatsen van kleine verwarmde kegeltjes. Hierdoor verbetert je bloedcirculatie en vermindert of verdwijnt je pijn. Ook bevordert het je immuunsysteem door een beter metabolisme.

 

Heb je het snel koud of heb je vaak last van rillingen of koude handen of voeten? Dan is moxa wellicht de juiste behandelmethode voor jou. Ook hoef je bij deze methode niet bang te zijn voor bijvoorbeeld naalden. Veel cliënten omschrijven de warmte juist als prettig.

 

Cupping methode

Naast de methode met naaldjes of warmte, maken we soms gebruik van de cupping methode. Welke behandeling het beste past bij jouw klachten, vertelt de acupuncturist je graag. We luisteren naar je voorkeuren en adviseren je over de voor- en nadelen van de behandelmethode. Bij cupping werken we niet met naaldjes of warmte, maar met zuigkracht.

 

In het geval van cupping werken we met ‘bekers’, of glazen bollen. Vervolgens trekken we de bol vacuüm op de huid. Door deze methode wordt de doorbloeding sterk gestimuleerd. Ook is het effectief gebleken bij energieblokkades. Cupping gebruiken we onder andere vaak bij pijnklachten van de rug, schouder of nek, maar ook bij longproblemen en verkoudheid.

Anker 4

De voordelen van een acupuncturist

Met acupunctuur kom je dus onder behandeling van een acupuncturist. Deze behandelt je met behulp van de naald-, moxa-, of cupping techniek. Welke methode wordt gebruikt, bespreek je tijdens het intakegesprek. Eerst stelt de acupuncturist een diagnose. Daarna start hij met de voor jou meest geschikte behandeling. In sommige gevallen wordt de behandeling aangevuld met een Chinese kruidenmix.

 

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een acupunctuurbehandeling. Allereerst leidt acupunctuur, in tegenstelling tot veel reguliere behandelingen, niet tot (langdurige) bijwerkingen. Andere bekende voordelen van deze therapie zijn bijvoorbeeld:

 

Acupunctuur zorgt voor …

… betere doorbloeding;

… gebalanceerde lichaamsenergie;

… opgeheven energieblokkades;

… beter zelfherstellend vermogen van het lichaam;

… minder pijn;

… verbeterde vitaliteit.

 

Bij welke klachten helpt acupunctuur?

Een acupuncturist helpt jou met het verlichten van verschillende klachten. Bij diverse symptomen en ziektebeelden is het positieve effect van acupunctuur zelfs wetenschappelijk aangetoond. Vaak gaat het hierbij om pijnklachten of symptomen die in verband worden gebracht met bijvoorbeeld een slechte doorbloeding. Een aantal ziekten, symptomen en aandoeningen waarvan is bewezen dat acupunctuur een effectieve behandeling is, zijn:

 

 • Allergieën zoals hooikoorts;

 • Nek-, schouder- en (lage) rugpijn;

 • Menstruatiepijn;

 • Depressie;

 • Hoge- of lage bloeddruk;

 • Maagklachten;

 • Kiespijn;

 • Verzwakt immuunsysteem;

 • Tenniselleboog;

 • Nierkolieken;

 • Hoofdpijn;

 • Etc.

 

Staat jouw klacht niet tussen het lijstje, maar denk je wel baat te hebben bij acupunctuur? Plan dan gerust een eerste consult in bij Vita Qualis in Rotterdam. Wij kijken namelijk niet alleen naar je klachten, maar ook naar de oorzaken van de symptomen. Zo vinden we samen de juiste behandeling voor jou. Kom je niet uit omgeving Rotterdam? Een videoconsult of telefonisch consult is uiteraard ook mogelijk.

Anker 5

Acupunctuur in het oor

Als je al eerder van acupunctuur hoorde, weet je misschien dat de naaldenprikjes ook kunnen plaatsvinden in de oorschelp. Dat is overigens lang niet altijd zo: de behandeling wordt namelijk geheel afgestemd op jouw klachten. Toch biedt acupunctuur van het oor bij veel klachten uitkomst.

 

Oor-acupunctuur heeft dezelfde uitgangspunten als alle andere acupunctuur behandelmethoden. Het oor is hierbij belangrijk, omdat het als het ware fungeert als ‘centraal zenuwstelsel’. Dat wil zeggen: het staat in contact met allerlei gebieden in de rest van het lichaam.

 

Nagenoeg ieder lichaamsdeel is te koppelen aan een specifieke plek in het oor. Deze zenuwpunten prikken we aan met speciale oor acupunctuurnaaldjes. Hierdoor komen de gewenste neurotransmitters in de zenuwen vrij. Dat zorgt niet alleen voor minder pijn, maar ook direct voor rust en ontspanning.

Bij welke klachten helpt oor-acupunctuur?

Net als alle andere vormen van acupunctuur is ook oor-acupunctuur bewezen effectief bij verschillende lichamelijke en psychische klachten. Het helpt in het bijzonder bij pijnbestrijding en het herstellen van de energiebalans.

 

De klachten waarbij acupunctuur voornamelijk wordt toegepast in het oor, zijn:

 • Migraine;

 • Stress en psychische klachten;

 • Nek- en schouderklachten;

 • Slaapproblemen.

Anker 6

Afvallen of stoppen met roken? Ook dan helpt acupunctuur

Het is ook gebleken dat acupunctuur helpt wanneer je wil afvallen of stoppen met roken. Acupunctuur vermindert namelijk afkickverschijnselen en brengt je lichaam in balans. Door de behandeling komen je hormonen weer in evenwicht. Dat maakt acupunctuur geen afvaldieet, maar het stimuleert wel je spijsvertering. Een prettig duwtje in de juiste richting dus. Ben je benieuwd hoe dit precies werkt? Neem dan gerust contact met ons op.

Anker 7

Acupunctuur in Rotterdam Noord

Acupunctuur brengt veel mensen verlichting van hun klachten. Ben je benieuwd of deze behandeling geschikt is voor jou? Voor acupunctuur in Rotterdam Noord kan je terecht bij Vita Qualis. Wij voeren niet zomaar een behandeling uit, maar gaan op zoek naar de oorzaken van jouw probleem en de therapie die daarbij past. Soms is dat een combinatie van meerdere methodes.

 

Jou helpen richting een beter en gezonder leven is onze passie. Acupunctuur is daar een belangrijk onderdeel van. Maar waarom zou je jouw acupunctuurbehandeling starten bij Vita Qualis? Onze praktijk in integrale geneeskunde brengt verschillende voordelen met zich mee.

 

Goed opgeleide acupuncturist

Bij een acupunctuurbehandeling brengen we je lichaam in contact met naaldjes, warmte of zuigkracht. Om dat effectief en vooral ook veilig te doen, is het belangrijk dat je kiest voor een goed opgeleide therapeut of behandelaar. Volgens de Nederlandse wet mag iedereen zich een acupuncturist noemen. Het is dus een ongereguleerd ‘vrij beroep’. Jammer, want hierdoor kom je al snel terecht bij een niet of slecht opgeleide therapeut.

 

De acupuncturist van Vita Qualis heeft na zijn opleiding over acupunctuur en Chinese kruidenleer in Nederland een uitgebreide 7-jarige universitaire opleiding gevolgd in Traditional Chinese Medicine (TCM) aan de Shan Dong University of TCM. Hij is hiervoor speciaal 7 jaren in China gaan wonen en helpt jou dan ook écht volgens de traditionele Chinese geneeswijzen.

 

Uitgebreid acupunctuur intakegesprek

Zeker bij een eerste behandeling is acupunctuur voor sommige mensen best spannend. Nergens voor nodig: zelfs bij het gebruik van de naaldtechniek voel je hier nauwelijks iets van. Daarom nemen we tijdens een eerste consult uitgebreid de tijd. De acupuncturist legt jou uit wat je kan verwachten en waarom hij bepaalde dingen wel of niet doet tijdens de behandeling. Wil je liever eerst even bellen? Dan kan dat natuurlijk ook.

 

Consult wordt in sommige gevallen vergoed

Onze acupuncturist is, mede vanwege zijn gedegen opleiding, aangesloten bij de NVA (de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur). Hierdoor kom jij misschien in aanmerking voor vergoeding van je behandeling. Maar let op: check dit wel altijd eerst bij je zorgverzekering.

 

Multidisciplinaire behandeling

Sommige cliënten hebben naast acupunctuur bijvoorbeeld baat bij massage of Chinese kruidensupplementen. Ook hiervoor ben je bij onze acupuncturist aan het juiste adres. Daarnaast werkt de behandelaar graag samen met onze andere artsen en therapeuten. Zo kan je bij Vita Qualis bijvoorbeeld ook terecht voor mycotherapie, orthomoleculaire geneeskunde, leefstijlgeneeskunde, mind-body-energie coaching en homeopathie.

 

Gebruik van verschillende diagnostische methodes

Veel acupuncturisten stellen diagnoses uitsluitend met behulp van vragen. Soms is er echter meer nodig. Natuurlijk luisteren we ook naar je klachten, maar we zoeken graag wat dieper naar de oorzaken. De ene cliënt is namelijk complexer dan de andere. Onze acupuncturist gebruikt dan ook verschillende diagnostische methodes. Mocht hij bijvoorbeeld denken dat er sprake is van een probleem waarmee je beter terecht kan bij één van onze andere behandelaars, dan hoor je dat uiteraard ook.

 

Kortom: bij Vita Qualis krijg je de behandeling die bij jou past. We werken altijd veilig en effectief. Heb je zelf bepaalde wensen over je behandeling? Dan adviseren we hier natuurlijk graag over.

Anker 8

Acupuncturist gezocht?

Ben je op zoek naar een goede acupuncturist in Rotterdam? Bij Vita Qualis behandelen we vele patiënten van binnen en buiten de regio. Wil je ook een afspraak maken, dan heb je geen verwijzing nodig. Wel zo prettig: we gaan direct met je in gesprek over een effectieve therapie die aansluit bij jouw klachten.

 

Voor aanvullende vragen over acupunctuur of andere onderdelen van de Chinese geneeskunde mag je ons natuurlijk altijd even contacteren. Heb je persoonlijkere of diepgaande vragen, maar wil je nog niet direct een acupunctuurconsult plannen? Maak dan een afspraak voor een telefonisch consult of videoconsult. We adviseren je graag over de juiste behandeling voor jou.

 

Acupunctuur consult inplannen per e-mail

Natuurlijk mag je ons ook mailen! Wil je niet online een consult inplannen, maar stuur je liever een mailtje? Stuur gerust een berichtje naar consult@vitaqualis.nl. Vermeld hierin duidelijk wat voor afspraak je wil inplannen en met welke behandelaar. Onze acupuncturist heet Peter Kruithof.

 

Daarnaast hebben we de volgende gegevens van jou nodig:

 • Volledige naam of achternaam en voorletters;

 • Straatnaam en huisnummer;

 • Postcode en woonplaats;

 • Telefoonnummer.

 

Plan je een consult bij ons in, dan hoor je zo spoedig mogelijk van ons. Heb je een acupunctuur afspraak gemaakt, maar past het consult toch niet in de rest van je planning of ben je bijvoorbeeld ziek? Dan kan je de afspraak annuleren. Neem uiterlijk 48 uur voor de afspraak contact met ons op. Wanneer je een afspraak niet op tijd annuleert, brengen we de helft van het consult in rekening.

Anker 9

​Veelgestelde vragen

 

Hoe ziet een consult eruit?

Bij een eerste consult wordt altijd een intake afgenomen waarin de cliënt zijn/haar verhaal doet. Aan de hand van dit verhaal en door middel van vragen en andere diagnostische methodes wordt een diagnose gesteld. Volgens de Chinese geneeswijze wordt daaruit het behandelprincipe bepaald wat het beste bij de cliënt past.

Hoe lang werkt een acupunctuur behandeling door?

Het effect houdt gemiddeld tussen de 3 uur en 3-4 dagen aan maar dit verschilt per persoon en per behandeling.
 

Kunnen na een acupunctuur behandeling de klachten verergeren?

Na de behandeling zult u zich wat loom, moe, emotioneel of stijf kunnen voelen. Deze klachten verschillen per persoon en hoeven niet voor te komen. Klachten kunnen de eerste paar dagen verergeren voordat er verbetering optreedt.
 

Kan acupunctuur gevaarlijk zijn?

Acupunctuur is niet gevaarlijk als u door een goed opgeleide therapeut wordt behandeld.
 

Is acupunctuur pijnlijk?

De meeste prikjes van de dunne naalden zijn nauwelijks voelbaar. Wel kunt u wat schokjes ervaren.

Wordt mijn consult vergoed?

Peter Kruithof is aangesloten bij de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupuntuur), waardoor er vergoeding mogelijk kan zijn als u daarvoor in aanmerking komt.

Anker 1
bottom of page