top of page

Orthomoleculaire voeding

LET OP: ROOS QUADEKKER HEEFT TOT NADER ORDER EEN PATIENTENSTOP. EEN AFSPRAAK INPLANNEN IS NIET MOGELIJK.

Uw arts voor

Orthomoleculaire geneeskunde

Anker 1

Orthomoleculaire voeding

Een lichaam dat niet in balans is, is vatbaarder voor ziekten. Dat geldt ook voor vitamines en mineralen. Een ideale hoeveelheid benodigde voedingsstoffen in je lijf bereik je met een orthomoleculair dieet. Dat is geen dieet om af te vallen, maar helpt je gezond(er) worden en blijven. Je lichaam heeft namelijk bepaalde bouwstenen nodig om goed te kunnen functioneren.

 

Vita Qualis biedt deskundige orthomoleculaire behandelingen in Rotterdam. Tijdens onze therapie stemmen we aangeraden producten geheel af op de voor jou benodigde dosering. Zo sta je snel weer fit en energiek in het leven. We kijken daarbij specifiek naar orthomoleculaire voeding. Voedingssupplementen zijn soms noodzakelijk, maar de meeste vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten haal je prima uit een gebalanceerd eetpatroon.

 

De orthomoleculaire geneeskunde is een tak binnen de natuurgeneeskunde. Deze leer gaat uit van de natuurlijke genezingskracht van jouw lijf. Onze orthomoleculair specialist vertelt je hier graag meer over. In dit artikel bespreken we de voordelen van een orthomoleculair voedingsdeskundige, voorbeelden van een orthomoleculair dieet en de grondbeginselen van de orthomoleculaire voedingsleer.

Anker 2

Orthomoleculair voedingsdeskundige

Op zoek naar een orthomoleculair voedingsdeskundige voor Rotterdam en omgeving? Dan zit je bij Vita Qualis zeker goed. Wij gaan op zoek naar de oorzaak van jouw klachten. Wij maken daarbij gebruik van voor het lichaam bekende middelen. Dit helpt jouw lichaam om zichzelf zo gezond mogelijk te houden. Geen heftige medicijnen dus, maar een gezonde levensstijl en goed voedingspatroon. Lees hieronder wat een orthomoleculair voedingsdeskundige voor jou kan betekenen.

 

Terug naar de basisvoeding

Aan bergen met bewerkte voedingsmiddelen heeft je lichaam weinig. Maar wat moet je dan wel eten? Onze orthomoleculaire voedingsdeskundige helpt je daar graag bij. Hierbij gaan we terug naar de basis: ‘oervoeding’. En wat die oervoeding inhoudt, verschilt per persoon. Jouw therapeut zoekt uit wat jouw lichaam nodig heeft om beter te functioneren. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld groente, fruit, noten en zaden, bepaalde kruiden, vis en zeevruchten.

 

Naast orthomoleculaire voeding ook aandacht voor je levensstijl

Dat goed en gezond eten belangrijk is, weten we allemaal. Voor een goed functionerend lijf heb je nu eenmaal bepaalde bouwstenen nodig. Maar daartoe beperkt de orthomoleculair voedingsdeskundige zich niet: bij een gezond lijf komt veel meer kijken.

 

Niet alleen wat je eet, maar ook je gedrag heeft effect op je gezondheid. Hoeveel beweeg je bijvoorbeeld en krijg je wel voldoende ontspanning? Ook daarmee houden we rekening tijdens de behandeling.

 

Niet te weinig, maar ook niet te veel supplementen

Als je jouw persoonlijke behoeften en tekorten kent, loop je natuurlijk makkelijk naar de winkel voor een voedingssupplement. Toch blijkt dat niet altijd een goed idee. Een orthomoleculair voedingsdeskundige weet wat de beste methode is voor het in balans brengen van jouw vitaminen en mineralen. Met de juiste voeding bereik je vaak al een hoop.

 

In sommige gevallen heeft een voedingssupplement wél toegevoegde waarde. Bijvoorbeeld bij extreme tekorten of in het geval van een beperkt dieet. Ieder lichaam is immers uniek. Toch is zelf experimenteren ook dan niet verstandig. Je loopt namelijk het risico dat je supplementen koopt die niet goed worden opgenomen door je lichaam of met een te hoge of te lage dosering. En ook dat is niet optimaal voor je lijf.

 

Jouw orthomoleculair voedingsdeskundige weet welk middel werkt voor jou en hoeveel je hiervan nodig hebt. Zo voorkom je niet alleen tekorten, maar ook gevaarlijk hoge dosissen. Bij sommige supplementen is een te hoge dosis namelijk gevaarlijk. Dat is bijvoorbeeld zo bij ijzer, vitamine E en bètacaroteen.

 

Orthomoleculaire voeding vult je reguliere behandeling aan

Misschien ben je al ergens anders in behandeling, bijvoorbeeld voor een ernstige (chronische) ziekte. Maar wat voor behandeling je ook volgt: de hulp van een orthomoleculair voedingsdeskundige zit jouw andere behandeling niet in de weg. Een evenwichtige levensstijl met gezonde voeding ondersteunt deze juist. Als je lichaam in balans is, heeft het namelijk ook een hogere weerstand. Dat is niet alleen fijn als je al ziek bent, maar ook als je toekomstige ziekte wil voorkomen.

 

Ook laboratoriumonderzoek is mogelijk

Als je in behandeling bent bij een orthomoleculair voedingsdeskundige, blijkt vaak een bloed-, urine- of ontlastingsonderzoek noodzakelijk. Daarmee krijg je een duidelijk beeld van de huidige waarden in je lichaam. Ook hier is onze Rotterdamse orthomoleculair behandelaar in gespecialiseerd. Heb je langdurige klachten rondom het maag-darmstelsel? Dan kan Vita Qualis ook een microbioom-onderzoek aanvragen. Dat doen we bij een microbioom laboratorium. Een dergelijk onderzoek heeft vaak ook toegevoegde waarde bij bijvoorbeeld allergieën of chronische huidklachten.

Anker 3

Orthomoleculair dieet

Hoe een orthomoleculair dieet eruit ziet, is heel persoonlijk. Het is namelijk volledig afhankelijk van wat jij exact nodig hebt. Een orthomoleculair voorbeeldmenu geven is daarom niet mogelijk. Wel hebben we hieronder 5 belangrijke voedingsadviezen die veel van onze cliënten meekrijgen. Tijdens een orthomoleculair consult in Rotterdam krijg je direct een op jou afgestemd, persoonlijk advies.

 

1. Kies vezelrijke producten met waardevolle stoffen

Mensen hebben baat bij een vezelrijk dieet. Goede, gezonde vezels vind je bijvoorbeeld in groente, fruit, peulvruchten en hoogwaardige volkorenproducten gemaakt van verschillende granen. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, verlagen je cholesterol, helpen je met afvallen omdat ze goed verzadigen, verbeteren je darmflora en verminderen zelfs je risico op darmkanker.

 

2. Bewerkt voedsel is geen goed idee

Onze supermarkten liggen bomvol kant-en-klaar voedsel. Dat kan best makkelijk of lekker zijn, maar is voor je gezondheid geen goed idee. Kiezen voor onbewerkte voeding geeft je direct een goed begin. Overmatige consumptie van bewerkte voedingsmiddelen leidt tot een verhoogd risico op allerlei vervelende klachten en aandoeningen, zoals verschillende kankersoorten. Daarnaast vinden de meeste van onze cliënten in Rotterdam dat onbewerkte, biologische ingrediënten veel beter smaken. Met dit voedingsadvies kan je dus alleen maar winnen!

 

3. Minder suiker maakt je energieker

We kennen allemaal de bekende suikerdip wel. Van teveel suiker word je misschien even druk en energiek, maar je lichaam kan er uiteindelijk weinig mee omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat. Het overbelast je alvleesklier en kan zelfs zorgen voor ontstekingen, huidproblemen, vermoeidheid, stemmingswisselingen, een hoge bloeddruk, gewichtstoename en zelfs een verhoogd risico op bijvoorbeeld diabetes type 2. Genoeg redenen om het uit je leven te schrappen dus!

 

Moeilijk? Nee hoor. Er zijn genoeg lekkere voedingsmiddelen zonder bewerkte suikers. En ja, er zijn ook prima alternatieven voor je favoriete zoete drankjes en tussendoortjes. Lastig om af te kicken van suiker? Daar helpt de orthomoleculair voedingsdeskundige jou graag bij. Na een aantal weken heb je zelfs helemaal geen behoefte meer aan suiker.

 

4. Goede vetten houden je lichaam productief

Hersenen, spieren en gewrichten hebben vetten nodig. Zelfs je organen functioneren beter als je voldoende gezonde vetten eet. We hebben het hier natuurlijk niet over bewerkte en harde vetten, maar over bijvoorbeeld vette vis, olijf- of walnootolie of een dagelijks handje ongebrande noten. Het is een simpele toevoeging aan je eetpatroon en stiekem nog lekker ook.

 

5. Eiwitten van goede kwaliteit

Eiwitten zijn voor iedereen belangrijk, niet alleen als je spieren wil opbouwen. Je lichaamscellen hebben namelijk eiwitten nodig. Gelukkig vind je eiwitten in een heleboel verschillende voedingsmiddelen. Het is alleen wel belangrijk dat je eiwitbronnen kiest van goede kwaliteit. Eet je vlees of vis, kies dan het liefst voor producten van biologische oorsprong. Zo krijg je veel minder sporen van antibiotica en groeihormonen binnen.

 

Maar vergeet zeker niet dat er ook een hoop niet-dierlijke eiwitbronnen zijn. Voor het verhogen van je eiwitinname kan je bijvoorbeeld ook meer peulvruchten, champignons, zonnebloempitten of sesamzaadjes eten.

Anker 4

Orthomoleculaire voedingsleer

In de orthomoleculaire geneeskunde bestuderen we hoe jij de optimale hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt, opneemt en gebruikt. Daar komt ook de naam ‘orthomoleculair’ vandaan. ‘Orthos’ is namelijk een Grieks woord dat staat voor juist, recht of gezond. ‘Moleculair’ gaat uiteraard over de structuur van de moleculen in je lijf. De orthomoleculaire voedingsleer richt zich dan ook op de ‘juiste moleculen’. Binnen deze discipline kijken we voornamelijk op de volgende voedingsstoffen:

 

  • Vitamines (zoals vitamine D);

  • Mineralen (zoals zink);

  • Sporenelementen (zoals ijzer);

  • Vetzuren (zoals omega 3-vetzuren);

  • Aminozuren (zoals tyrosine);

  • Bioactieve stoffen (zoals kruiden en probiotica).

 

Als je gezondheidsklachten hebt, heb je misschien wel een tekort aan één van bovenstaande stoffen. Dan kan orthomoleculaire voedingsleer je helpen.

 

Welke tekorten komen vaak voor?

In de praktijk van Vita Qualis in Rotterdam zien we veel verschillende vitamine- en mineraaltekorten langskomen. Onze orthomoleculair behandelaar heeft dan ook brede ervaring met verschillende klachtenbeelden. Er zijn bepaalde tekorten die vaker voorkomen dan andere. Hieronder benoemen we er een paar.

 

Vitamine D

Deze vitamine maakt onze huid aan wanneer het in contact komt met zonlicht. Voornamelijk in de herfst- en wintermaanden ligt daarom een tekort aan vitamine D op de loer.

 

Vitamine B12

Vitamine B12 vind je voornamelijk in dierlijk voedsel, zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Vegetariërs of veganisten volgen een (grotendeels) plantaardig dieet. Daardoor hebben ze sneller last van een vitamine B12-tekort.

 

Vitamine K2

Voor vitamine K2 geldt hetzelfde: onze orthomoleculaire voedingsdeskundige ziet dit tekort voornamelijk bij mensen die geen of weinig dierlijke producten eten. Daarnaast komt het ook vaker voor bij spijsverteringsproblemen.

 

Magnesium

Een magnesiumtekort treedt vaak op na lange perioden van chronische stress. Hierdoor wordt je magnesiumbehoefte namelijk verhoogd.

 

Zink en jodium

Wil je voldoende jodium en zink binnenkrijgen, dan kies je het best vaker voor schelp- en schaaldieren. Dit is alleen geen standaard onderdeel van het Nederlandse dieet, waardoor sneller tekorten ontstaan.

Anker 5

Kan orthomoleculaire voeding jou helpen?

Een goed en gezond eetpatroon heeft voor iedereen voordelen, zelfs wanneer je geen klachten hebt. Het maakt je namelijk niet alleen fitter, maar voorkomt ook gezondheidsproblemen in de toekomst.

 

Van onze orthomoleculaire behandelingen in Rotterdam weten we dat deze therapie grote voordelen heeft voor verschillende ziektebeelden. Heb je hier vragen over? Dan vertellen we je natuurlijk graag meer. Neem gerust contact met ons op over jouw vragen.

 

Wij zetten orthomoleculaire voedingsleer onder andere in bij:

  • Pijnklachten zoals migraine;

  • Klachten aan het spijsverteringskanaal;

  • (Chronische) infecties;

  • Hormonale klachten;

  • Slaapproblemen;

  • Verhoogd cholesterol;

  • Hoge bloeddruk;

  • Overgewicht en diabetes type 2;

  • Allergieën;

  • Huidproblemen;

  • Gewichtsklachten.

 

Zoals je ziet, biedt een orthomoleculaire behandeling uitkomst voor een verscheidenheid aan klachten. Staat jouw probleem niet in het lijstje, maar denk je wel baat te hebben bij orthomoleculaire therapie? Wij adviseren je graag over de geschikte behandeling voor jou.

Interesse? Maak een afspraak bij Vita Qualis

Vita Qualis biedt gepersonaliseerde orthomoleculaire therapie voor mensen uit Rotterdam en omgeving. Woon je niet in de buurt van Rotterdam, maar wil je wel graag eens langskomen? Ook van buiten de regio ben je van harte welkom voor een orthomoleculair consult. Met het inzetten van onze deskundigheid in de orthomoleculaire voedingsleer helpen wij jou graag.

 

Hoe gaat onze behandeling in zijn werk?

Onze orthomoleculair voedingsdeskundige begint altijd met een intake consult. Tijdens dit consult kijken jullie samen naar jouw medische biografie. Vaak geeft deze al aanwijzingen over de oorzaak van je klachten. Dit eerste consult duurt een uur.

 

Daarna onderzoekt de behandelaar wat jouw lijf nodig heeft om weer goed te kunnen functioneren. Misschien is daarvoor aanvullend onderzoek nodig, zoals bloed-, urine- of ontlastingsonderzoek. Als alle uitslagen binnen zijn, ontvang je een persoonlijk behandelplan. Dit plan is geheel op jou afgestemd en bespreek je tijdens een tweede consult.

 

Hoe lang blijf je onder begeleiding van de orthomoleculair voedingsdeskundige?

Het duurt soms even voor je lichaam weer helemaal in balans is. Aan een nieuw leven met orthomoleculaire voeding moet je soms ook even wennen. Toch merken de meeste cliënten snel verbetering. De meeste mensen blijven tussen 3 en 6 maanden bij onze therapeut of behandelaar in behandeling.

Anker 6
Anker 7

Orthomoleculair voedingsdeskundige in Rotterdam

Wij kunnen ons voorstellen dat je nog aanvullende vragen hebt. Lees daarom zeker nog meer over onze methode met orthomoleculaire voeding. In ons overzicht met natuurgeneeskundige behandelaars vind je daarnaast meer informatie over jouw toekomstige arts of therapeut. Je kan bij ons niet alleen terecht voor orthomoleculaire geneeskunde, maar ook voor Chinese geneeskunde (Traditional Chinese Medicine - TCM), mycotherapie, leefstijlgeneeskunde, mind-body-energie coaching en homeopathie.

 

Heb je interesse in een orthomoleculaire behandeling bij Vita Qualis in Rotterdam of ben je benieuwd naar onze andere therapieën? Neem gerust contact met ons op voor al je vragen. Zijn al je vragen al beantwoord en wil je graag starten met de orthomoleculaire therapie? Plan dan direct je intakeconsult in.

Anker 8

​Veelgestelde vragen

 

Hoe lang duurt een orthomoleculair traject?

Omdat ieder plan persoonlijk afgestemd is, is er geen standaard tijdstraject. Mijn ervaring is dat mensen in 3-6 maanden onder mijn begeleiding blijven.

 

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

Een verwijzing is niet nodig.

 

Wordt een consult vergoed?

De factuur dient u terplekke te betalen middels een QR code. Deze kunt u opsturen naar de zorgverzekering. Bij aanvullende verzekeringen wordt een consult doorgaans deels vergoed. Ik ben aangesloten bij de AVIG en kan een factuur maken voor prestatiecode 24005 Natuurgeneeskunde of 24005 orthomoleculaire geneeskunde.

Bekijk de vergoedingen:

 

Wat moet ik meenemen naar een consult?

Als u medicatie of supplementen gebruikt neemt u dit mee naar het consult. Een foto van de doosjes en potjes volstaat ook. Als u recente bloeduitslagen heeft kunt u deze ook meenemen.

 

Welk aanvullend onderzoek wordt er gedaan?

Dit kan bloedonderzoek zijn of een ontlasting onderzoek. Ook kan ik een darmmicrobioom onderzoek aanvragen bij het Microbioom Center. De kosten van de aanvullende onderzoeken zijn voor uw eigen rekening.

​

​

bottom of page