top of page

TCM (Chinese geneeskunde)

Wat is TCM?

Traditional Chinese Medicine (TCM) is de verzamelnaam van diverse vormen van de Chinese geneeskunde. Acupunctuur, Chinese kruidengeneeskunde, voeding en dieet maar ook lichaamsoefeningen en Chinese massage maken deel uit van de TCM. Er worden vier diagnostische methodes gehanteerd om te bepalen aan welk syndroom/ziekte de cliënt lijdt:

  • Observatie, specifiek wordt er naar de tong gekeken

  • Door het stellen van vragen

  • Voelen aan de pols en andere belangrijke punten op het lichaam

  • Luisteren

Uw therapeut voor

Acupunctuur en TCM

Gezondheidscentrum Rotterdam Vita Qualis
Wat is TCM
Bij welke klachten?

Bij welke klachten?

TCM kan toegepast worden bij verschillende klachten zoals pijn in de rug en nek of migraine. Maag- en darmproblemen, vermoeidheid en verkoudheid. Maar ook voor de menopauze of overgangsklachten kan TCM helpen. Daarnaast kunt u hier ook terecht met psychische klachten of een burn-out. TCM kan eigenlijk voor alle chronische ziektes, maar ook bij vele acute klachten en ter preventie van ziektes met succes toegepast worden. Deze klachten kunnen behandeld worden doormiddel van acupunctuur, Chinese kruiden of een combinatie hiervan.

Meer informatie over acupunctuur kunt u lezen in het artikel van WHO: "Acupuncture: Review and analysis of reports on controlled clinical trial".

De behandeling

De behandeling

Voor u wordt persoonlijk gekeken welke kruiden u zou kunnen innemen om uw klachten te verminderen en tegen te gaan. Er wordt geen gebruikt gemaakt van verdunningen maar juist van concentraten waardoor er een sterke werking ontstaat. Uw behandelaar kan er voor kiezen om het recept als hydrofiel concentraat voor te schrijven of om de kruiden als poedermengsel te laten innemen. Indien gewenst kunnen er ook capsules of tabletten van het poeder mengsel worden gemaakt.  

Goed om te weten

Een behandelplan met kruiden duurt minimaal 14 dagen en meestal wordt er als startdosering 3 maal daags 2 gram of 3 maal daags 2 milliliter voorgeschreven. Deze dosering neemt u in met (gekookt en afgekoeld) water, zodat u het als thee kunt opdrinken. Een hydrofiel concentraat kan puur ingenomen worden of worden gemengd met water. Poeders, tabletten of capsules kunnen worden ingenomen met wat water.

Veelgestelde vragen

​Veelgestelde vragen

 

Hoe ziet een consult eruit?

Bij een eerste consult wordt altijd een intake afgenomen waarin de cliënt zijn/haar verhaal doet. Aan de hand van dit verhaal en door middel van vragen en andere diagnostische methodes wordt een diagnose gesteld. Volgens de Chinese geneeswijze wordt daaruit het behandelprincipe bepaald wat het beste bij de cliënt past.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit is sterk afhankelijk van de klachten. Bij net opkomende klachten kunnen 3 behandelingen voldoende zijn. Bij meer chronische klachten kan het zomaar zijn dat u 10 of meer behandelingen nodig heeft.

Heb ik een verwijzing nodig?

Nee, u heeft geen verwijsbrief nodig.

Kunnen kinderen ook behandeld worden?

Ja, kinderen kunnen ook behandeld worden.

Hoelang zijn de kruiden houdbaar?

Als de kruiden op kamertemperatuur en droog bewaard worden zijn ze minimaal 1 tot 3 jaar houdbaar, afhankelijk van de toedieningsvorm en de gebruikte kruiden.

Wordt mijn consult vergoed?

Peter Kruithof is aangesloten bij de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupuntuur), waardoor er vergoeding mogelijk kan zijn als u daarvoor in aanmerking komt.

bottom of page