Leefstijlgeneeskunde
Op zoek naar een praktijk voor alternatieve geneeskunde in Rotterdam, maar nog nooit van leefstijlgeneeskunde gehoord? Veel artsen onderschatten het verband tussen leefstijl en bepaalde aandoeningen. Wanneer je jouw lichaam goed verzorgt, kan het zelf een hoop oplossen. In dit artikel vertellen we jou graag hoe leefstijlgeneeskunde in zijn werk gaat, voor welke aandoeningen het relevant is en wat een leefstijlarts kan betekenen.
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, bijvoorbeeld over je persoonlijke situatie? We komen graag met je in contact. Jou helpen richting een gezonder lijf is onze passie!
Wat is leefstijlgeneeskunde?
Binnen de leefstijlgeneeskunde voorkomen en behandelen we leefstijl-gerelateerde aandoeningen. We kijken dus niet alleen naar je symptomen, maar vooral ook naar de oorzaak of trigger van de ziekte.
Vaak vinden we die heel ergens anders dan je misschien verwacht. Je levensstijl, wat je bijvoorbeeld eet of doet op een dag, heeft een groot effect op je gezondheid. Daarom bekijken we niet alleen je symptomen, maar behandelen we jou als volledig mens.
Welke aandoeningen zijn leefstijlgerelateerd?
Als je last hebt van lichamelijke of psychische klachten, is de kans groot dat een leefstijlverandering verlichting biedt. Veel mensen eten ongezond, slapen te veel of te weinig en worden continu blootgesteld aan stress. Daar kan je lichaam niet mee omgaan.
Bij Vita Qualis streven we in de leefstijlgeneeskunde naar preventie en behandeling van ziekten door leef- en dieetadviezen. Dat helpt bijvoorbeeld bij de volgende aandoeningen:
-
Migraine;
-
Darmontsteking;
-
Diabetes type 2;
-
Astma;
-
Verhoogd cholesterol;
-
Eczeem;
-
Hoge bloeddruk.
Leefstijlarts
‘Leefstijlarts’ of ‘arts leefstijlgeneeskunde’ is in Nederland nog geen erkend specialisme. Daarom besteden we bij Vita Qualis extra aandacht aan het screenen van professionele leefstijlartsen. Zo weet jij zeker dat je behandelaar ruime kennis heeft van de leefstijlgeneeskunde.
De Rotterdamse leefstijlartsen van Vita Qualis duiken samen met jou diep in je levensstijl. Zij geven jou de beste adviezen voor jouw persoonlijke situatie. Wat kun je bijvoorbeeld het beste eten? Kan je beter wat meer bewegen of langer slapen? Of legt je huidige baan teveel druk op je mentale gesteldheid? Onze leefstijladviezen gaan niet alleen over voeding, beweging en ontspanning, maar gaan bijvoorbeeld ook in op slaapkwaliteit, sociale contacten en zingeving.
De voordelen van leefstijlgeneeskunde
Leefstijlgeneeskunde is een nuttige behandeling op zichzelf, maar komt ook goed tot zijn recht in een multidisciplinair behandelteam. Het heeft dan ook veel voordelen voor verschillende ziektebeelden. Hieronder benoemen we er een aantal.
Vermindering in medicijngebruik
De reguliere geneeskunde werkt veel met medicijnen. Leefstijlartsen zijn niet tegen medicatie, maar ze kijken wel verder dan dat. Een specifiek, aangepast dieet bij diabetes type 2 zorgt bijvoorbeeld in veel gevallen voor een vermindering in benodigde medicijnen. In sommige gevallen hebben patiënten zelfs helemaal geen medicatie meer nodig.
Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld hormoonzalven tegen eczeem, cholesterolverlagers, migrainepijnstillers en inhaleerapparaten tegen astma. Een vermindering in medicijngebruik heeft veel voordelen. Je hebt hierdoor bijvoorbeeld ook minder of helemaal geen last meer van bijwerkingen.
Fitter door het leven
Een gezondere levensstijl is niet alleen een behandeling van je symptomen. Hoe lekker zou het zijn als je ’s ochtends fit je bed uit komt met genoeg energie voor de rest van de dag? Zelfs wanneer je voor andere klachten komt, leiden adviezen uit de leefstijlgeneeskunde vaak tot het voorkomen van bijvoorbeeld darmklachten en een opgeblazen buik, pijnklachten, somberheid en vermoeidheid. Dat is dus mooi meegenomen!
Toekomstige ziekten voorkomen
In de leefstijlgeneeskunde hebben we altijd een oog op de toekomst. Misschien zijn jouw cholesterol en bloeddruk nu in orde, maar is dit met je huidige leefstijl over een aantal jaar niet meer het geval. Met een goed dieet, voldoende nachtrust en fysieke beweging breng je hier verandering in. Een leefstijlarts helpt je dus ook met preventieve maatregelen, zelfs wanneer dat niet het hoofddoel is.
Meer mentale rust
Onze mentale gemoedstoestand is onlosmakelijk verbonden met onze fysieke gesteldheid. Veel stress leidt vaak tot een ongezond eetpatroon, maar dat werkt ook andersom. Krijgt jouw lichaam niet wat het nodig heeft, dan leidt dat uiteindelijk vaak tot psychische klachten. Hetzelfde geldt voor onvoldoende lichaamsbeweging. Soms is slechts een kleine leefstijlverandering nodig voor het voorkomen van ernstige depressieve klachten. Onze leefstijlartsen vertellen hier graag meer over.
Vragen aan onze leefstijlarts?
Binnen de leefstijlgeneeskunde is voor bijna iedereen winst te halen. Kom je uit Rotterdam of omgeving en heb je interesse in deze manier van behandelen? Stel dan gerust jouw vragen aan onze leefstijlartsen. Bij Vita Qualis staan we altijd voor jou klaar op de weg naar een gezonder leven. Ook voor meer persoonlijke vragen neem je gerust contact met ons op.
Bekijk de omschrijvingen van onze behandelaars en kies een leefstijlarts die bij jou past. Ideale leefstijlcoach gevonden? Bij ons heb je geen doorverwijzing nodig. Plan direct een consult in bij de door jou gewenste arts.
Veelgestelde vragen
Hoelang duurt een leefstijl traject?
Nieuwe routines aanleren duurt tussen de drie en zes maanden, maar dit verschilt natuurlijk per persoon. Deze maanden zijn nodig om een terugval in het oude patroon te voorkomen. Hoe groter de verandering is, hoe meer tijd het kost om hier aan te wennen.
Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts?
Nee, u heeft geen verwijzing nodig van uw huisarts. Wel wordt er verwacht dat u geen gevaarlijke of acute ziekte heeft.
Kan ik mij inschrijven als patiënt?
Nee, Vita Qualis is geen huisartspraktijk.
Worden er medicijnen voorgeschreven?
Nee, er worden geen medicijnen voorgeschreven door onze behandelaars.
Wat wordt van u verwacht?
U neemt verantwoordelijkheid voor uw eigen gezondheid, u bent een zelfbewust mens, bereid om commitment aan te gaan en te investeren in uzelf. U durft naar uzelf te kijken en op zoek te gaan naar de dingen die ‘in de weg’ staan naar een gezondere, gelukkigere versie van uzelf. U staat open voor andere benaderingen die u tot nu toe hebt gehad.
Wat neem ik mee naar het consult?
U kunt meenemen wat u denkt wat van belang is. Soms kan een uitdraai van het laatste laboratorium- of bloedonderzoek handig zijn en iets toevoegen aan het consult, evenals een brief van een behandelend specialist. Als u medicijnen of supplementen gebruikt, is het altijd goed om deze mee te nemen of dit op een briefje te schrijven en mee te brengen.
Wordt mijn consult vergoed?
Marleen Langestraat werkt onafhankelijk van de zorgverzekeraar. Een enkele keer vergoed een zorgverzekeraar een deel van het consult uit uw aanvullende zorgverzekering. Bij het maken van de afspraak krijgt u hier aanvullende informatie over.